[./index.html]
[./contact.html]
[./solutions.html]
[./products.html]
[./services.html]
[./company.html]
Servië-
Takovo
.eu
TAKOVO
Het dorp op 10 km afstand van Gornji Milanovac waar op Palm Pasen, 23 april 1815, de Tweede Servische Opstand tegen de Turken plaatsvond. Dehouten kerk, waar destijds de mis werd gehouden en de leiders ter communie gingen, heeft de tand des tijds doorstaan.
Op de plaats waar vorst Miloš onder de eik zijn gelofte aan de opstandelingen aflegde, is in 1887 een gedenkteken opgericht, en niet ver daarvandaan is in 1990 het monumentale standbeeldDe leidersgeplaatst, van de hand van Petar Ubavkić.
In het schoolgebouw, eengift van koning Aleksandar Obrenović, worden diverse museumstukken tentoongesteld, waaronder restanten van de oorspronkelijke eik en het schilderij De opstand van Takovo, door Paja Jovanović.
In het dorpLjevaja, grenzend aan het dorp Takovo, bevinden zich enkele oeroude eiken die onder bescherming van de staat staan, en een origineel Turks huis uit de 15eeeuw. (Het huis staat op het erf van de familie Nikolić).
Een paar kilometer stroomafwaarts van Takovo bevindt zich, in de plaatsSavinac, de kerk gewijd aan St. Sava, waarin Wilhelmina “Mina” Vukmanović, de dochter van Vuk Stefanović Karadžić, begraven ligt.

  
Regio Gornji Milanovac i Cacak
Regio Gornji Milanovac - voor meer info zie www.togm.org.yu
Winter in Gornji Milanovac
Cacak - voor meer informatie zie www.cacak.co.yu
Takovo-standbeeld